De Ware Tijd         Donderdag 16 Juli, 2009 | door Claudine Saaki 09/07/2009 

Perl Barends 75

Paramaribo - Countryzanger Perl Barends is 75. Dit werd dinsdag gevierd in restaurant Lucky Twins, waar de zanger ook werd gehuldigd. Het werd een gezellige avond, die aan elkaar werd gesproken door Annemarie Sanches. Cultuurdirecteur Stanley Sidoel die namens de regering een toespraak hield, zei dat Barends ervoor heeft gezorgd dat countrymuziek toegang heeft gevonden tot de Surinaamse muziekmarkt.

 Ook Henk van Vliet, presentator van onder meer het populaire programma ‘Owru Pokuman fu Sranan’, voerde het woord. “Barends was indertijd een grote country & western-zanger in Suriname, vertelt Van Vliet.  “Er werd toen een stichting in het leven geroepen door de ex-minister van Defensie, Ramon Dwarka Panday.” Gisteren werd Barends uitgeroepen tot voorzitter van de stichting Country & Western. De stichting heeft als taak zorg te dragen voor de verdere promotie van deze muziek in Suriname.

‘Owru Pokuman’ Barends kreeg een schilderij dat hem herinnert aan zijn periode van weleer. Optredens van onder anderen Robby Barends, broer van de jarige, en countryzanger Ricky Hilversum kwamen voorbij. Op 7 november wordt er een ‘back to the sixties owru pokuman show’ gehouden in de Anthony Nesty Sporthal. Tijdens dit evenement zullen de owru pokumans Max Nijman, Falling Stones, Cosmo Beat, Oscar Harris, Etto Sedney, Louis Windzak, Henry Cumberbatch, Erwin Bouterse, Johnny Miranda, Marlene Waal, The Sentimental Brothers en The Singing Twins ook wat van zich laten horen.

“De opbrengst van dit benefietconcert is speciaal bedoeld voor onze jonge talenten in Suriname”, zegt Van Vliet . “Het ging bij de verjaardag van Barends niet om een groot publiek, maar om genodigden. Speciaal voor het grote publiek wordt daarom het benefietconcert georganiseerd.” De Owru Pokumans vinden dit een heel goed idee. De groep die in het buitenland zit, arriveert op 1 november in Suriname. De afleveringen van het nieuwe seizoen van het televisieprogramma Owru Pokuman fu Sranan, dat in januari 2010 begint, zijn allemaal al opgenomen.-.


De Ware Tijd       Vrijdag 3 juli 2009 | door Claudine Saaki 03/07/2009

Eerste helft van ‘Owru pokuman fu Sranan’ achter de rug

Paramaribo - “Niet dat het programma gestopt is, hoor”, zegt presentator Henk van Vliet, “maar we doen het gewoon in seizoenen.” De eerste helft van het muziekprogramma ‘Owru pokuman fu Sranan’ dat elke week op ATV verscheen, is achter de rug. Nu wordt het tweede deel van het muziekprogramma gemonteerd en vanaf januari 2010 uitgezonden.

 In het eerste seizoen trok de filmploeg naar Nederland om oude Surinaamse artiesten, zoals Johnny de Miranda, Max Nijman, Ernie Bouterse, Marlene Waal en Lydia Emanuels op te sporen. Ook werd Curaçao aangedaan om daar The Singing Twins in actie te filmen. “De 40- en 50-plussers hechten erg veel waarde aan onze oude artiesten en wij krijgen daarom veel positieve reacties op het muziekprogramma. Het brengt ze terug in de tijd”, vertelt Van Vliet. Volgens de sponsor Kenneth Shiem van Carline worden de Surinaamse ‘owru pokumans’ niet gewaardeerd. “Ze hebben nooit een award gehad”, zegt hij. “Vooral Lieve Hugo en Naks, die zijn mijn favorieten. De regering zou ze in de spotlight moeten zetten. Ze zijn niet gewoon muzikanten; ze betekenen veel. Al zijn ze uit de tijd, ze moeten gewoon gewaardeerd worden”, zegt Shiem vurig. 

 Muziek van vroeger heeft volgens Van Vliet iets nostalgisch. “De manier waarop de muziek tegenwoordig verwerkt wordt en de fantastie is geweldig”, zegt hij. “Maar vroeger werd de boodschap van een liefdesliedje heel duidelijk naar voren gebracht, heel zacht en romantisch. Daar is tegenwoordig geen sprake meer van. De liefdesliedjes die nu te horen zijn worden grof en ruw gebracht.”  Shiem verklaart de grondgedachte van het programma. “De mensen genieten van de oude artiesten van toen, maar het is voor een sociaal muzikaal doel. De gelden gaan naar het Cultureel Centrum Suriname en worden daar voor een goed doel gebruikt.”
 
Op 7 november wordt in dat kader een ‘back to the 60ths owru pokuman show’ gehouden in de Anthony Nesty Sporthal. Tijdens dit evenement zullen onder anderen de owru pokumans Max Nijman, The Falling Stone Beat, The Cosmo Brothers, The Sentimental Brothers, kleine Marlene, Caballeros en de Singing Twins ook wat van zich laten horen.-.