wereldjournalisten_logo

  

The Falling Stones staan nog recht overeind

Donderdag 22 oktober 2009 | Dominique Snip

De Surinaamse band The Falling Stones zorgde in de jaren 60 voor een nieuwe vorm van muziekbeleving. Met soulhits als 'Hang me high' en 'Denver' drukten zij voorgoed hun stempel in de muziekwereld. Vitaal en de glans nimmer verloren keren zij zondag terug op het podium.

fallingstones_picture05

Wat begon als een bescheiden drumbandje werd één van de bekendste blues- en soulformaties van Suriname. Een groep vrienden, toen rond de 17 jaar, besloot in 1966 The Falling Stonesop te richten. De talentvolle jongens, met een muziektraining van de padvinderij achter de rug, waagden de stap in het onbekende.

'We wisten helemaal niet wat populariteit inhield', vertelt Etto Sedney, die zich in 1968 bij de band voegde. 'Zoetjes aan begonnen we te begrijpen wat we losmaakten.' Gesteund door Henk van Vliet, radiojournalist van het eerste uur bij 'Apinti', wisten ze snel bekendheid te krijgen. Door Van Vliet 'The talk of the town' genoemd, groeide The Falling Stones uit tot een soulspektakel dat zijn weerga niet kent. Bezeten van muziek gingen zij stad en land af. Zij waren regelmatig te vinden op plekken als 'Beat Paviljoen' in Paramaribo. Sedney: 'We hadden bijna nooit een weekend vrij en traden overal op. Paramaribo, Nickerie. Onverwacht, Billiton. Er kwamen bussen vol mensen naar ons toe. Onze muziek sprak hen erg aan. Op Cola Kreek werden ook feesten georganiseerd.'

Perfecte klik
'The Faling Stones' is de eerste Surinaamse band die een plaat in het buitenland opnam. Toen konden geen platen in Suriname worden gemaakt, waardoor ze naar Trinidad moesten uitwijken. Zij waren ook de eerste Surinaamse band met een manager en eigen vervoer. 'Het was destijds niet gebruikelijk om alles in eigen beheer te hebben', vertelt Sedney. Vanaf het prille begin klikte het perfect. 'Wij hoefden ons nooit in te spannen om iets te doen. Puur omdat we in dezelfde buurt zijn opgegroeid en elkaar door en door kenden.' Hoewel de groep zo nu en dan van leden wisselde is de kern massief en sterk gebleven. 'We veranderden van tijd tot tijd onze rol in de band. De drummer ging bijvoorbeeld bas spelen.' Tegenwoordig wordt de band gevormd door de gitarist Ernie Anches, de bassisten Glen Pocorni en Bennie Alwart, de drummer Edgar Darnoud en de zangers Etto Sedney, Henry Cumberbatch en Louis Windzak.

James Brown
Nadat de Stones-gekte in Suriname was uitgebarsten, werden ook Brits Guyana, Trinidad en zelfs New York aangestoken. fallingstones_picture01Met 'Hang me high' en 'Denver' wisten ze door de grenzen van Suriname te breken. Sedney: 'In New York zag ik bij toeval onze plaat in een zaak liggen. Onvoorstelbaar.' De jongens lieten zich inspireren door soul, blues en rock van grote namen als Jimi Hendrix, The Rolling Stones en James Brown.
Met name de twee laatstgenoemden zijn van grote invloed geweest op de band. 'Henry Cumberbatch, onze eerste leadzanger, maakte van die James Brown- bewegingen, waarbij hij tijdens het dansen een "vallende beweging" maakte.' Met Henry zijn danspasjes en The Rolling Stones in gedachten werd de naam The Falling Stones op papier in een bak met potentiële namen geplaatst. 'Door middel van democratisch lootjes trekken, zijn we tot de definitieve naam gekomen.'

Happy show
The Falling Stones hebben vanaf hun oprichting tot 1972 geregeld met elkaar gemusiceerd. De meeste bandleden vertrokken daarna naar Nederland en gingen een eigen richting op. 20 jaar later besloten ze om weer bij elkaar te komen. 'We misten de band en de goede oude tijd.'
In 1995 organiseerden zij hun eerste reüniefeest. Het werd een groot succes wantThe Falling Stones zijn recht overeind gebleven en hebben hun glans weten te bewaren. Sedney: 'We hebben iets magisch. Ik kan niet vertellen hoe dat komt. We hoeven elkaar alleen aan te kijken en we weten het al.' Sinds de eerste reunie komen ze elk 5 jaar bij elkaar om 'warmte met fans te delen'. Op zondag 25 oktober 2009 is het weer zover. Dan treden zij op in het Calvijn College in Amsterdam tezamen met Max Nijman en Erwin Bouterse. 'We verwachten een happy show met happy people. We zijn na al die jaren nog steeds vitaal. Met alles erop en eraan wordt het een echt feest', aldus Sedney.

Waar: Calvijn College, Schipluidenlaan 12 in Amsterdam
Wanneer: zo 25/10 van 15.00- 22.30 uur.
Voorverkoop:  € 25, aan de poort € 30

Bron: Wereldjournalisten