Weekkrant Suriname 29.09.01| 06-10-06 | The Falling Stones - Back in town met een gloednieuwe CD

Back in town met een gloednieuwe CD

De legendarische Surinaamse beatgroep van weleer, The Falling Stones meer bekend als ‘The talk of the town’, laten na 30 jaar letterlijk van zich horen. Na twee geweldige reunies en de aanmoedigingen van de vele fans konden de heren het niet laten om de opnamestudio in te duiken voor het opnemen van hun eerste cd. De behoefte om een cd uit te brengen was een diepgewortelde wens’; de bandleden gaven te kennen dat zij er nog steeds zijn en dat ze nu beter zijn dan ooit vanwege de groei die zij hebben doorgemaakt. Daarnaast willen zij voldoen aan de wensen van hun fans om hun muziek te vereeuwigen.

Na de voorlaatste studio-opname vertellen Glenn Pocorni, Benny Alwart en Etto Sedney, dat hun nieuwe cd op 6 oktober gepresenteerd zal worden in de Star Palace in Amsterdam-Noord. Enthousiast laten zij enkele nummers horen en kijken vol trots naar de reactie hierop.

De muziek ademt een vertrouwde Fallingstones stijl uit, maar de stemmen zijn volwassener geworden. Pocorni : ‘Wij hebben heel lang nagedacht over de stijl en de teksten van de liederen. Met veel zaligheid hebben wij eraan gewerkt en de vele uren die wij in de studio hebben doorgebracht waren de moeite waard’. Sedney: ‘Het unieke van de Fallingstones is, dat wij altijd sociaal contact met elkaar hebben ondanks ons drukke bestaan (solo optredens, werk, gezin) en de verre afstanden die wij moeten afleggen om bij elkaar te zijn. Pocorni woont in Duitsland. Toch zijn wij ‘kabels’ gebleven. Pocorni: ‘Het feest van 6 oktober is groots opgezet en heeft een romantische inslag. Wij zullen de cd overhandigen aan een bekende persoonlijheid en zelf optreden. Er zal volop gedanst kunnen worden op de tonen van The Fallingstones, de Dj’s Sly Oosthuizen en Carlito. De voorzangers Louis Windzak, Henry Cumberbatch, Etto Sedney en mijn persoon zullen de fans terugbrengen naar lang vervlogen tijden en hen dan langzaam meevoeren naar de moderne tijd. Wij verheugen ons op de grote dag’

The talk of the town
De Falling Stones is de eerste R&B/soulgroep van Suriname. Ze wonnen de Milennium Award voor de populairste en beste R&B-soulgroep van Zuid-Amerika. De groep kreeg in de beginjaren van haar bestaan rond 1960 de bijnaam van THE TALK OF THE TOWN. The Falling Stones deden deze bijnaam eer aan door ondermeer de beroemde schijnvallende bewegingen van Louis Windzak. Zij waren de meest georganiseerde muziekgroep van hun tijd; met onder meer een eigen management, vaste repetitiedagen, eigen vervoer en een eigen geluidsinstallatie. De groep kon elke toets van professionaliteit doorstaan. Het was hen niet eens zozeer te doen om de poen, meer om de discipline die het succes van de muziek en de groep moesten bepalen. Het lukte behoorlijk en de aanbiedingen kwamen ook uit het buitenland met name uit Trinidad waar zij als enige Surinaamse muziekgroep een elpee opnamen in 1970.Dit document is recentelijk als collecters-item op de cd uitgebracht. Ook de landen Gyuana, Trinidad en Frans Guyana werden bezocht.

Ontstaan
In 1967 besloten een paar zeer getalenteerde jongeren in Suriname, naar het voorbeeld van ondermeer The Beatles en bovenal The Rolling Stones, om een muziekgroep te formeren. Toentertijd werden deze popgroepen die zich van electronische gitaren bedienden, in tegenstelling tot hun voorgangers, beatgroepen genoemd. De leden van de groep waren niet alleen getalenteerd maar zeer gedisciplineerd hetgeen hen professioneel deed overkomen. In innovatief opzicht maakte The Fallingstones zich tevens verdienstelijk door de wijze waarop ze hun repertoire presenteerde; 45 minuten min of meer nonstop musiceren en dan pauzeren. De groep was razend populair onder alle lagen van de bevolking vanwege de zéér grote variëteit aan genres in het repertoire. Zij speelden muziek van Santana tot een Keith Lynn, van Otis Redding tot de traditionele Kaseko en van Rolling Stones tot Herb Alphert en van The Cats tot aan het eigen ‘Don’t hang me high’. Zij hebben samen met de buitenlandse groepen opgetreden, zoals Los Hondas, the Cats, George Baker Selections, Tomorrow childern en Sparrow and the troubadours.

De formatie
Leden die voor korte of langere tijd deel hebben uitgemaakt van The Falling Stones zijn: Glenn en Clifton Pocorni, Ernie en Ronald Anches, Henry Cumberbatch (allen oprichters), Benny Gelenbrecht, Guillaume Bracelli (inmiddels overleden), Eddy Veldman, Edgar Darnauld, Benny Alwart, Frits Buitendorp, Ronald Snijders, de gebroeders Thompson, Etto Sedney, Glenn Weisz, Harto Soemodihardjo, Erwin Bouterse, Walter Muhringen, Louis Windzak en nog vele anderen.

Weekkrant Suriname 29.09.01

Falling Stones - You’ve Made Me So Happy